Investind în verde: studenții-arhitecți ne conving că creațiile eco-friendly pot schimba industria designului interior

Depășind granițele convenționale, studenții FUA-UTM reinventează spațiul interior, transformându-l într-o oază de sustenabilitate. Proiectele inovatoare și inspirate create  în cadrul disciplinei „Arhitectura spațiului interior” și prezentate de studenții arhitecți din anul V, gr.ARH-191, ARH-192, ARH-193 în cadrul seminarului științifico-practic „Creații eco-friendly în arhitectura de interior”, ne conving că ei știu nu doar să proiecteze clădiri, ci devin pionieri ai unui viitor mai verde – prin ingeniozitate, creativitate și pasiune pentru sustenabilitate, au dat viață unor vechi piese de mobilier și iluminat, făcându-le nu doar funcționale, durabile și armonioase, ci și opere de artă unice.

Ajuns la a VI-ea ediție și coordonat de către distinsa doamnă, conf. univ., dr. Angela Munteanu, șef Departament Arhitectură, seminarul a adus împreună tineri arhitecți în formare, precum și invitați speciali din domeniul ecologic, pentru a explora moduri creative de a integra sustenabilitatea în designul interior. Prin reciclarea și refolosirea materialelor, studenții au transformat obiecte de consum liniar în opere de artă durabile și funcționale, perfect integrate în arhitectura spațiului interior.

Un moment deosebit al evenimentului a fost prezența și contribuția oaspeților de onoare, inclusiv a prof., dr. Avraham Marian CIOCEANU de la Universitatea Ecologică din București și a doamnei Tatiana NISTORICĂ, președintele Bio-Moldova. Prin expoziții de produse eco și discuții interactive, s-a subliniat importanța inițiativelor sustenabile în cadrul comunității academice și a societății în ansamblu.

De asemenea, colaborarea și schimbul de idei cu alte instituții academice din România, inclusiv Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului din București și Facultatea Design de Mobilier și Prelucrarea Mobilierului din Brașov, au adus o perspectivă internațională și oportunități de colaborare pentru viitor.

O componentă esențială a acestui seminar a fost și cercetarea asupra impactului sănătății umane în spațiul interior, realizată de către studenta Eugenia-Daniela Pistol de la Universitatea Ecologică din București. Această abordare holistică a evidențiat legătura strânsă dintre mediul înconjurător și bunăstarea noastră fizică și mentală. Prin proiectele inovatoare prezentate în cadrul acestui seminar, s-au deschis uși către viitorul arhitecturii eco-friendly.

Seminarul „Creații eco-friendly în arhitectura de interior” a depășit cu mult așteptările, reușind să treacă dincolo de zidurile Universității și să ajungă la un public larg, ceea ce denotă interesul tot mai mare pentru designul interior verde, demonstrând că studenții UTM sunt la curent cu cele mai noi tendințe din domeniu.

Un moment important a fost invitația primită de către studenții Școlii de Arhitectură din cadrul UTM în platoul emisiunii „Bună dimineața” a postului TV Moldova 1, în cadrul căreia studentele Daniela ANTONIU, Vasilina MÎȚU, Iulia NOUR și Daniela GÎLEA, însoțite de conf. univ., dr. Angela MUNTEANU, și-au prezentat creațiile eco-friendly, elaborate din materiale reciclate în cadrul disciplinei „Arhitectura spațiului interior”. Veiozele realizate de studente au trezit admirația publicului prin ingeniozitate, creativitate și mesajul ecologic transmis. Participarea la emisiune a contribuit la creșterea vizibilității proiectului și la promovarea importanței designului interior verde în rândul publicului larg.

Succesul seminarului și al participării la emisiunea „Bună dimineața” subliniază potențialul remarcabil al studenților  FUA-UTM, dar și reputați universității ca un centru de excelență în domeniul arhitecturii și designului interior.