Expoziția de grafică „Rezonanța spațiului”: un pas semnificativ în formarea viitorilor designeri și urbaniști
Studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură, Departamentul Urbanism și Design Urban (UDU), programul de studii „Design Interior”, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și ai Catedrei Design, Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) și-au expus lucrările într-o amplă Expoziție de grafică cu genericul „Rezonanța spațiului”, găzduită în Sala cu Coloane a Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”, în perioada 8-11 noiembrie 2023, evenimentul fiinddedicat Zilei Mondiale a Științei pentru Pace și Dezvoltare.
Expoziția a adus în prim-plan talentul, creativitatea și inovația studenților, având un impact semnificativ în formarea lor profesională și în promovarea unor abilități artistice și tehnice esențiale în cariera lor viitoare.
Prin lucrările de grafică expuse, studenții, ghidați de către drd. Inga MAȚCAN-LÎSENCO, au dat dovadă de viziuni, concepte și abordări unice, ilustrând abilități variate și competențe temeinice în domeniul urbanismului și designului. În special, s-au remarcat tinerii designeri Iana SAVCA, Valensia CIUMAC, Elena Hangan, Antuaneta LEHEVICI, Arina CHIRMICII, Ina DOBRIOGLO, Tatiana IVANOV – din cadrul UTM, dar și Diana MASTAC și Ecaterina LOPUȘANSCHI – de la ULIM.
Apreciind pasiunea studenților pentru a crea lucrări de o asemenea calitate și diversitate, dna Inga MAȚCAN-LÎSENCO a menționat că fiecare lucrare expusă reflectă nu doar experiență artistică, ci și un angajament profund față de domeniul urbanismului și designului, la fel și cunoștințe academice, imaginație, originalitate, efort susținut. D-sa i-a îndemnat pe studenți să-și perfecționeze în continuare abilitățile, explorând noi idei și înălțimi.
O notă distinctă au adăugat expoziției și invitații speciali. Dr. Victoria FONARI, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, renumit poet și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației Semioticienilor din România, a adus o perspectivă deosebită asupra legilor dintre artă și știință. Alături de ea, drd. Elena Frunză, ceramist și lector universitar AMTAP, și drd. Olesea ENACHI, artist plastic cu o prezență puternică în cadrul comunității artistice, au inspirat participanții și vizitatorii cu experiența lor vastă și perspectiva unică asupra artei.
De asemenea, prezența drd. Tatiana BÎZGU a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește valorile tradiționale și inovația în domeniul artistic.
Nu în ultimul rând, sprijinul și participarea activă a doamnei Nadejda MASCAUȚAN, director la Biblioteca Centrală a Bibliotecii Naționale, a fost esențială pentru realizarea și promovarea acestor expoziții, oferind un cadru adecvat pentru a evidenția talentul și creativitatea participanților
Astfel, expoziția de grafică „Rezonanța spațiului” a fost mai mult decât o simplă prezentare de lucrări artistice; a reprezentat o platformă pentru schimbul de idei și de viziuni, contribuind la formarea și dezvoltarea viitorilor profesioniști din domeniul urbanismului și designului. Prin această colaborare între UTM și ULIM, s-a subliniat importanța sinergiei dintre instituții în formarea studenților și în promovarea artei și a designului în comunitatea academică și în societate.